Магията на трите! Избери 3 продукта и получи невероятна отстъпка!


Доставка за 1 ден!  
  • Магията на трите! Избери 3 продукта и получи невероятна отстъпка!
    Доставка за 1 ден!

Блог

Забавление за деца. 7 плюса на настолните игри за развитието на вашето дете

Забавление за деца. 7 плюса на настолните игри за децата

Някога, децата играеха на “Стражари и апаши”, фунийки, ластици, дама. Откриваха нови и нови кътчета от квартала и “на село” и се прибираха само да хапнат нещо на крак. Ако се събираха “вкъщи”, вадеха “Не се сърди човече” и картите и мереха сили. Днес, електронните устройства предлагат много по-бързо, цветно, различно забавление за деца. Доколко обаче то е полезно и защо си струва да преоткриете настолните игри? Разказваме веднага. 

Как компютрите и телефоните вредят на вашето дете?

Днешните деца растат в технологична ера, в която компютрите и умните телефони са не лукс, а необходимост. Независимо от многобройните им ползи, с тях са свързани и редица рискове. Сред тях са влошената стойка и болките в раменете и гърба, резултат от прегърбването над таблета или телефона. Постоянното напрягане да следят всичко, което се случва на екрана натоварва много очите, а часовете пред електронните джаджи могат да докарат на детето главоболие и стрес. „Само да изгледам още един епизод“ и „Само да си довърша нивото на играта“ се превръщат в част от вечерната рутина и неусетно нормалния цикъл на съня е нарушен. Влошават се и социалното общуване, както и двигателната култура. За да спестите на своя малчуган тези неприятности, добре е да му изградите правилни технологични навици и да му предложите друг тип забавление за деца. Използвайте приложение за родителски контрол, за да ограничите в определени рамки използването на различните устройства, като коментирате с детето колко време има с тях дневно. Можете да сложите фитнес приложение, различни решения за съсредоточаване, насърчаване на логическото мислене и други. Не е нужно да елиминирате техниката, а просто да я ограничите и да помислите и за друго забавление за деца, като настолните игри.    

7 плюса на настолните игри за развитието на нашето дете

Интересни, вълнуващи, предизвикателни, канещи цялото семейство да прекара повече време заедно, настолните игри като “Четири камъка” са отлична идея за приятни изживявания за всеки дом. Те са оригинални подаръци за деца, но си имат и много фенове възрастни, които просто не могат да устоят на още един шанс да грабнат победата в Монополи, Каркасон или Катан. Освен отлично прекарано време в спортментска надпревара, те си имат и много други ползи, особено за младите ентусиасти, които с нетърпение сядат пред игралната дъска и с вълнение си избират фигурка-герой, която да движат по полето. Какво ще направят ролевите игри за детето ви?   

Пространствено мислене

Умението да осмислите пространството, да навигирате и използвате обектите в него е важно за изграждане на основни предимства в ежедневието. Доброто пространствено мислене има редица ползи – от това лесно да намерите пътя си в оживен квартал или да сглобите мебел, до по-лесни и успешни постижения в области като инженерство, математика, технологии, наука. Според редица психолози, усещането на децата за пространството може лесно да бъде подкрепено чрез осигуряване на достъп до различни пространствени игрови изживявания. Настолните игри изискват визуализация на цялото поле, фигурите, крайната цел и затова са отлична крачка в тази посока. Менталната визуализация необходима при този тип забавни предизвикателства за деца е отличен метод за подкрепа на това умение. 

Находчиво и стратегическо мислене 

Теорията гласи, че стратегическото мислене е рационален преднамерен мисловен процес, фокусиран върху анализа на критични фактори и променливи, с отношение към дългосрочния успех на идея, бизнес, екип – или пък успешна игра. Развитието на това умение също е много важно и може да е именно това, което ще спечели предимство на детето ви един ден в конкурентна ситуация. За радост, стратегическото мислене може да бъде насърчено от ранна възраст по различни начини. Един от тях е именно отделянето на време за един от най-предпочитаните и оригинални подаръци за деца – настолните игри. Те изискват стратегически решения, базирани на ситуацията и потенциалните резултати. Искате да победите? Трябва да осмислите игралното поле, ходовете, правилата, така че да увеличите шансовете за победа. Този процес на анализ и оценка е безценен за децата. С цената на приятно прекарано в забавление време, те неусетно развиват уменията за критично мислене.

Фокус и концентрация 

Настолните игри като „Четири камъка“ са забавни предизвикателства за деца и затова успяват неусетно да насърчат изграждането на редица полезни умения, сред които и съсредоточаването. Малките са много по-мотивирани да участват в игра, отколкото в друга учебна дейност. Затова, този подход за изграждане и практикуване на умения, просто работи и е повече от успешен. Всички обичат да побеждават, а пътят към победата е павиран с добро разбиране на правилата, ролята на всяка игрална фигура и вземане предвид ходовете на противниците, което няма как да се случи без добро съсредоточаване. Следенето на хода на играта и разбирането за това, какъв трябва да е собствения ход, за да доведе успешно до победа, подпомага уменията на децата да останат фокусирани и да задържат вниманието си. Това от своя страна, е много полезно за ученето като цяло, независимо на какво, къде и кога занапред в живота им. 

Математическо и аналитично мислене 

Настолните игри като “Четири камъка” обикновено се играят със зарове, а в много от тях има и „пари“, с които играчите да постигат целите си в играта. Tова изисква овладяване на по-добри математически умения, които детето неусетно усвоява. Освен това, насърчават изграждането на логическо мислене и решаването на проблеми. Мама и татко спокойно могат да се включат като насочат разговора в желаната попсока – примерно, кое число от зара би било най-благоприятно за определена ситуация на игралното поле. Освен това, настолните игри, които са сред най-предпочитаните офлайн забавни предизвикателства за деца, въвеждат правила и структури, които могат да бъдат нарушени, за разлика от тези в електронните игри. Какви са начините за заобикаляне на правилата и какви ще са последствията от това са въпроси, които ангажират мисленето на децата на по-високо ниво.

Подобряване на езиковите умения

Ползите на оригинални подаръци за деца като българската настолна игра 4 камъка за развитието и на езиковите умения, са несъмнени. Подобни подходи се използват и в логопедията, включително като способ за подкрепа на социалните умения. Можете да помолите детето, да ви обясни правилата на играта, да ги прочете само, да създаде свой вариант на игра. Включете и задаването на въпроси по време на игра, шегите, закачките, които също ще стимулират езиковото развитие. Подобно интересно забавление за деца ще ги държи ангажирани и концентрирани и така ученето е много по-лесно и приятно. Използвайте подходящ език, без неясни термини и обяснявайте, докато играете. Проучванията показват, че бордовите игри насърчават повишаването на грамотността на децата.

Спомагане за развитието при общуване

Електронните игри са любими на толкова много деца, но те не могат да заменят добрите стари настолни игри, които дават съвсем друг тип емоция и ползи. Бордовите игри са незаменими при формиране на социални умения при децата и тийновете. Винаги готови да разчупят обстановката и да дадат повод за приятно прекарано време, те са помощници за сближаване не само у дома, но и в класната стая. Отлична идея са и за шкафовете със забавления, които много къщи за гости и малки хотели предлагат на своите гости. Настолните игри неусетно учат децата на самоконтрол, сътрудничество и отборна работа, умения за вземане на решения, изчакване и редуване, споделяне и водене на разговор, спортметство и компромиси, търпение и решаване на проблеми, управление на емоциите и разбиране с другите. Затова, са сред оригиналните подаръци за деца, които винаги намират топъл прием, откъсват малките от екраните и ги учат на заедност и интеракция.   

Неутрализиране на чувството за безпокойство

Вълнуващия геймплей и интересните развои на ходовете означават, че настолните игри са съпроводени с купища смях. Той пък, облекчава стреса, повишава доброто настроение, стимулира “хормона на щастието” – серотонина, който бори тревожността. Изобщо – само добри вести. Нищо чудно, че този тип забавления имат широко приложение и в домовете и клубовете за възрастни хора, където се използват като способ за тренировки за ума и повече спокойствие и радост. Когато играете подобно забавление за деца, погрижете се да насърчите подходящ дзен спортен дух, за приемане достойно на победи и загуби. Покажете на детето с примера си подходящи начини за реакция на ходовете и го научете да признава доброто майсторство и на другите.   

Забавни предизвикателства за деца

Телефонът, таблетът и лаптопът не са врагове, но е добре времето на тях да е лимитирано. Вместо това, отделете повече време за други дейности и забавни предизвикателства за деца, които ще ангажират вниманието на малчуганите и ще ви сближат още повече. Изберете интересни неща като участие на детето в градинарство, готвене, почистване и подреждане, като използвате интересни подходи. Насърчете хобита като четене, слушане на музика, рисуване. Можете заедно да плувате, да гледате филми всеки уикенд, да отидете на фотолов на интересно място, да поемете на приключение до интересна дестинация или пък да създадете традиция на ден на настолните игри. И без устройства с пъстри екрани, детето може да има страхотни емоции и най-важното – да споделя време с вас. Бъдете добър пример за подражание – децата са страхотни наблюдатели и копират.

Настолните игри 

Бордовите игри като Четири камъка са не само забавление за деца, но отличен образователен инструмент, който помага на децата да усвояват нови знания и умения неусетно. Учителите наричат това “случайно учене” при което има само положителни емоции, а съпротивата и безпокойството са елиминирани. С подходящи настолни игри на ваша страна, ще помогнете на децата ви да развият своето критично мислене, креативност, лидерски умения, работа в екип, адаптивност, стратегическо планиране и още много полезни неща, които ще се превърнат в част от успеха на детето в бъдеще. Затова, използвайте бордовите игри за деца на своя страна. Подберете игра с интересен геймплей и история, красива и привлекателна за окото, увличаща и с много варианти за победа. Четири камъка ви предлага две игрални карти и 1 основна и 6 допълнителни игри – за да се наслаждавате на часове забавление за цялото семейство. Идеална и за споделяне с приятели на гости. 

Забавна разходка сред природата 

Времето на открито е друго интересно преживяване, което можете да споделите, вместо пътешествие в дигиталния свят. Изберете между много забавни предизвикателства за деца. Поемете на път към интересна дестинация – може да оставите малчугана да я избере; отидете на фотолов или пък изкарайте карта за библиотеката заедно. Посетете ботаническа градина или пък двора на баба, където да покажете “на живо” къде растат картофите и морковите и как изглеждат козичките и овцете. Покажете различни цветя, отидете да берете малини или праскови, запознайте детето с различните дървета, разкажете за кълвачите, синигера и посетете природонаучен музей, за да продължите историята по интересен начин. Играйте федербал и тенис на маса навън, карайте тротинетки и колела, вариантите са толкова много. Кой е вашият?

Всичко е във вашите ръце – изберете повече качествено време за цялото семейство!

За дните, когато времето не е на ваша страна или просто искате да се отпуснете с приятно забавление вкъщи, отворете капака на настолната игра, която неслучайно и днес е сред най-актуалните и оригинални подаръци за деца – и не само. Сложете електронните устройства на пауза, направете пуканки и се съберете около масата. Време е за малко от доброто старо семейно забавление с настолните игри, които събират малки и големи, разсмиват ги и им дават повод за страхотни преживявания и спомени – заедно.

Споделете

Facebook
Twitter
LinkedIn

Вижте още

Оригинални и забавни подаръци за вашите близки

-10% отстъпка
при абонамент

Newsletter icon (1)

Новинарски бюлетин​

prefooter-delivery

Доставка до 24 часа.

Вземи 10% отстъпка при абонамент за бюлетина ни или 20% отстъпка при поръчка на 3 продукта.

prefooter-payment

Плати както ти е удобно - с наложен платеж, с карта или с банков превод.

Можеш да върнеш закупен продукт в срок до 14 дни без да посочваш причина.

prefooter-phone-icon

Обадете ни се

+359883470752

prefooter-mail-icon

Пишете ни

[email protected]

prefooter-thumb-icon

Последвайте ни

Количка